Behandlingstekniker

Manipulation
Manipulation innebär att naprapaten, med sina händer, försiktigt för ut leden en liten bit längre än vad man klarar av på egen hand. Leden är då i ytterläge. Sedan separerar naprapaten ledytorna ytterligare genom att ge en impuls i form av ett snabbt tryck med händerna. En litet knäpp kan då höras.

Manipulationsbehandlingen kan göra att ledens funktion återställs. Det ger i sin tur mindre smärta och bättre förutsättningar för musklerna att slappna av.

Mobilisering
Mobilisering används också för att återställa ledernas funktion. Det är en långsammare töjning av leden, ofta i ett ytterläge, för att påverka ledens rörlighet och därmed minska smärtan.

Massage
Massage innebär att naprapaten behandlar kroppens mjukdelar, det vill säga muskulatur, senor, ledband och bindväv, med sina händer. Behandlingen leder till att spända och ömmande muskler slappnar av eller stimuleras. När muskulaturen mjukas upp kan kroppens rörlighet förbättras. Massage kan även lindra muskelspänningar och muskelvärk.

Muskeltöjning
Muskeltöjning används för att förbättra nedsatt rörlighet i lederna orsakad av muskelstramhet. Därigenom kan stelhet och smärta minska. Ibland får man först massage för att mjuka upp muskulaturen och förbättra blodcirkulationen. Sedan töjs muskulaturen försiktigt. Muskeltöjning kan även minska smärtan vid muskelstelhet i nacke, axlar och rygg.

Triggerpunktsbehandling
För att minska smärtan kan även triggerpunktsbehandling användas. Det innebär att ömmande områden som ofta finns i spänd muskulatur, så kallade triggerpunkter, masseras och sedan tänjs.

Ultraljudsbehandling
Ultraljudsvågor används av naprapaten för att mjuka upp stela muskler och leder. Behandlingen kan ge tillfällig lindring av smärtor som beror på inflammation i senor, muskler eller bindväv. Man brukar inte känna något under behandlingen.

Transkutan elektrisk nervstimulering, TENS
TENS innebär att utvalda nerver stimuleras elektriskt. Naprapaten fäster elektroder på huden. Elektroderna ansluts sedan till en dosa som ger svaga elektriska impulser. TENS används framför allt vid molande värk från muskler, senor och leder och vid nervsmärtor. Under behandlingen upplever man en surrande känsla i huden, och huden kan bli lätt rodnad. Ibland kan man även få låna hem apparaten.

Det finns även andra elektromedicinska behandlingar som kan användas bland annat vid idrottsskador, till exempel interferensströmmar.

 

Länkar»

Svenska naprapatförbundet

 

 

 ylvanaprapat.se © 2008